“METAL SANAYİNİN ÇELİK GİBİ GÜÇLÜ KADINLARI…”
Kadınların gücünü ve başarısını tüm sektörlerde belirgin şekilde hissetmeye başladığımız bir çağdayız. Özellikle ağır sanayi sektörü gibi erkek iş gücünün egemen olduğu bir sahada kadınlarımız kendilerini fark ettiriyorlar. Her geçen gün ağır sanayi sektörüne emek veren kadın sayısı artıyor.
Kadınların, hayatın her alanında olduğu gibi imalat sektöründe de daha fazla yer alması gerektiğine inanan ve atölyelerin kapılarını kadınlara sonuna kadar açan Rifis Makina Genel Müdürü Ali İhsan Nacak, “Genellikle üretim denildiğinde kadınların aklına ağır makinelerin bulunduğu köhne atölyeler geliyor ama yüksek teknolojili ekipmanlar sayesinde şartlar artık çok değişti,” diyor ve ekliyor: “Şu anda imalat sektörünün %30'dan azı kadınlardan oluşuyor, biz bu dinamiği değiştirmeye kararlıyız!”
“SEN KADINSIN, YAPAMAZSIN DİYENLER…”
Selma Kargı, ağır sanayi sektöründe çalışan kadınlardan sadece bir tanesi. 40 yaşındaki, Kargı, aldığı ilköğretim eğitiminin ardından ağır sanayi sektörüne yönelmiş. Daha önce de birçok fabrikada çalıştığını söyleyen Kargı, erkeklerin tercih ettiği CNC talaşlı imalat sektöründe çalışmasına ilk başlarda itiraz edenlerin olduğunu anlatıyor. “Kadın; kendisi, ailesi ve çocukları için her işin altından kalkar” mottosuyla hareket eden Kargı, “Her işin kendine göre zorluğu var. ‘Erkeklerin çoğunlukta olduğu bir işte senin ne işin var?’ diyenler oldu. ‘Yapamazsın, başaramazsın,’ dediler. Bu süreçte eşim en büyük destekçim oldu. Bir kadın olarak kendi ayaklarım üzerinde durabildiğim ve ben varım diyebildiğim için mutlu ve huzurluyum,” diyor.
“KADINLAR HER SEKTÖRDE BAŞARILI OLABİLİR…”
Bu mesleğe emek veren bir başka çalışan Şeyma Gümüş, üretimin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade ediyor. Kadınların bu sektörde çalışmasından güç alarak sektöre yeni başlayan, 43 yaşındaki Gümüş; çalışma hayatına tesviye bölümünde başlamış ve şu anda CNC talaşlı imalat operatörü olarak görevine devam ediyor. Gümüş, “CNC talaşlı imalat, otomobil üretim tesislerinden savunma sanayine, havacılıktan müzik aletleri imalatına kadar her imalat sanayiinde kullanılıyor. İşimi daha detaylı öğrenerek ilerlemeyi, bu sektöre girmek isteyen kadınlara örnek olmayı hedefliyorum. Kadınların her sektörde başarılı olabileceğine inanıyorum ve bunu da herkese göstermek istiyorum” diyor.
“ÖNYARGILARI KIRALIM…”
Ağır sanayi sektörünün kadın emekçilerinden bir diğeri Hülya Fırtına ise “Bir kadın olarak, metal sanayinde nasıl çalışıyorsun?” sorusunu neredeyse her gün duyduğunu anlatıyor ve sektörel şartların zannedildiği gibi zor olmadığını söylüyor. 42 yaşındaki, 2 çocuk annesi Fırtına, daha önce böyle bir işte hiç çalışmamış ve sektöre bir arkadaşı vasıtasıyla girmiş. Hülya Fırtına, “Tesviye bölümünde çalışıyorum. Bize gelen ürünlerin çapaklarını temizliyoruz, makinelerin giremediği bölümlerle ilgileniyoruz. En son ürün bizden çıkarak kalite kontrol bölümüne gidiyor. Ailem ve çevrem işe ilk başladığımda, ‘Senden başka kadın çalışan var mı?’ diye soruyorlardı. Erkeklerin egemen olduğu bir sektörde çalışmak bana hiç zor gelmedi. Metal sanayiinde çalıştığımız için çok ağır işimiz olduğunu sanıyorlar ama bu sektörde kadın olmak sanıldığı kadar zor değil. Kadınlar, erkek egemen işyerlerine girme konusunda kendilerini rahat hissetmiyorlar. Bu sektörün kirli, tehlikeli ve fiziki anlamda ağır olduğu gibi önyargıları var. Bizim bu sektörde olmamız bir anlamda önyargıların kırılması bakımından da önemli diye düşünüyorum," diyor.
“KADINLARIMIZ BU YÜKSELİŞTE DAHA FAZLA PAY SAHİBİ OLACAK…”
2000’li yıllardan sonra kadınların erkek egemen işlere giderek daha fazla ilgi gösterdiğini altını çizen Rifis Makina Genel Müdürü Ali İhsan Nacak, “Özellikle makine ve imalat sektöründe el işçiliği yerine teknolojiyi kullanma yeteneği olan CNC makineleri fazlalaştıkça, kadınlar da bu sektöre yöneldi. Metal, plastik, ahşap, taş veya diğer malzemelerden yapılmış parçaları, aletleri ve diğer iş parçalarını işlemek artık daha kolaylaştı. Sektörü güçlendirmek ve sonuçta daha fazla kadını üretimdeki sonsuz fırsatlar konusunda heyecanlandırmak işin genç kadınların uzmanlık becerilerini genişletmelerini sağlayan eğitimler verilebilir. Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayii ve havacılıktaki yükselişinde, CNC talaşlı imalatın yeri çok büyük. Modern askeri uçak ve ekipmanları, askeri teçhizat, denizaltı sistemleri, askeri gereçler ve radar sistemleri gibi savunma sanayinde tüm üretim süreçleri CNC frezeleme ve delme makinalarıyla üretilmektedir. Kadınların da bu yükselişte daha fazla pay sahibi olmasını arzuluyoruz,” diyor.
“METAL SANAYİNİN ÇELİK GİBİ GÜÇLÜ KADINLARI…”
Abone olKadınların gücünü ve başarısını tüm sektörlerde belirgin şekilde hissetmeye başladığımız bir çağdayız. Özellikle ağır sanayi sektörü gibi erkek iş gücünün egemen olduğu bir sahada kadınlarımız kendilerini fark ettiriyorlar. Her geçen gün ağır sanayi sektörüne emek veren kadın sayısı artıyor.Kadınların, hayatın her alanında olduğu gibi imalat sektöründe de daha fazla yer alması gerektiğine inanan ve atölyelerin kapılarını kadınlara sonuna kadar açan Rifis Makina Genel Müdürü Ali İhsan Nacak, “Genellikle üretim denildiğinde kadınların aklına ağır makinelerin bulunduğu köhne atölyeler geliyor ama yüksek teknolojili ekipmanlar sayesinde şartlar artık çok değişti,” diyor ve ekliyor: “Şu anda imalat sektörünün %30'dan azı kadınlardan oluşuyor, biz bu dinamiği değiştirmeye kararlıyız!”
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın